Kategorier

Julköttbullar

Idag har årets köttbullar till julen rullats. Jag gör alltid en stor sats köttbullar när jag ändå rullar även om vi inte blir många till årets Corona julfirande så är det ändå toppen att frysa in och ta fram till en snabb lunch eller kanske en smarrig köttbullsmacka när andan faller på. Det finns såå många olika recept på julköttbullar där ute och alla har vi våran egen favorit tvist på dem. I mina Julköttbullar har jag alltid stekt gul lök, malen kryddpeppar och skånsk senap det blir så himla gott tycker jag. Hur gör ni era? Vill ni inte göra så stor mängd som jag så kan ni ju självklart bara halvera receptet!

Julköttbullar
Julköttbullar
  • 1,5 kg Nötfärs eller blandfärs
  • 2 st gul lök
  • 3 dl ströbröd
  • 4,5 dl vispgrädde
  • 3 msk kalvfond
  • 3 msk kinesisk soja
  • 4 msk skånsk senap
  • 3 ägg
  • 6 krm malen kryddpeppar
  • salt och peppar

Börja med att hacka den gula löken och fräs den lite i stekpanna så den blir något gyllene. Lägg sedan ner den i en stor skål tillsammans med köttfärsen, ströbröd, grädde, kalvfond, kinesisk soja, skånsk senap, malen kryddpeppar, ägg, salt och peppar.

Blanda allting ordentligt och låt sedan köttbulle smeten stå och svälla minst 15 minuter. Gör alltid ett provstek i pannan på smeten ifall du behöver krydda upp med lite mer salt eller peppar. När du är nöjd så är det bara att börja rulla till köttbullar. Jag steker alltid mina på bakplåtspapper i ugn. 225 grader varmluft i ca 10-12 minuter. Så smidigt och när man sedan tar fram dem ur frysen så steker jag bara på dem med smör i stekpanna så får de den snygga stekytan oxå. Men där gör du som du vill såklart det går ju lika bra att steka klart dem i pannan direkt 🙂

Fler recept till julstöket finner ni här!

jul-arkiv – Matbubblan

Add a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.