Kategorier

Svartvinbärs fudge med chokladströssel

Fudge har blivit en riktig klassiker på julens gottebord och är nog lika självklar som knäcken och ischokladen. Den kokas i alla möjliga varianter och tvister och det är bara fantasin som sätter gränser. Jag kokade i år en Svartvinbärs fudge med chokladströssel på en påste svarta vinbär jag hittade i frysen från sommarens skörd. Riktigt smarrigt blev det, både syrligt och sött och trevligt att ta fram lite av sommaren oxå på julens gottefat.

Svartvinbärs fudge med chokladströssel
Svartvinbärs fudge med chokladströssel
  • 225 g svarta vinbär
  • 3 dl vispgrädde
  • 4 dl strösocker
  • 50 g smör
  • 4 msk sirap
  • 100 g vit choklad, hackad
  • chokladströssel

Börja med att koka upp bären ett par minuterså de släpper ifrån sig saften. Sila sedan bort kärnor och skal genom en finmaskig sil. Häll ner passerade svarta vinbären i en kastrull tillsammans med vispgrädde, strösocker, smör och sirap.

Låt smeten sjuda upp under omrörning. Använd en termometer och ta av kastrullen från plattan när smeten når 120 grader.

Vänd sedan ner den hackade vita chokladen och häll upp smeten i en bakplåtsklädd form och strö över lite chokladströssel. Ställ formen svalt och låt den gärna stå över natten innan du skär upp fudgen i bitar.

Mer inspiration till julstöket hittar ni här!

jul-arkiv – Matbubblan

Tags:,

Add a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.