Äppelpaj med rivet äpple lime och mandel

Äppelpaj med rivet äpple lime och mandel

Gjorde en så himla god Äppelpaj med rivet äpple lime och mandel till dagens söndagsfika som jag bara måste dela med mig receptet på. En riktigt trevlig och god variant om man vill testa något annat än den klassiska smulpajen med äpple och kanel. Den är ju dock väldigt smarrig den också det är ju en klassiker av en anledning men här har ni som sagt ett lite trevligt alternativ om man vill byta ut den till något fika tillfälle.

Äppelpaj med rivet äpple lime och mandel
Äppelpaj med rivet äpple lime och mandel

Pajdeg

 • 3 dl vetemjöl
 • 150 g rumsvarmt smör
 • 1/2 dl strösocker
 • 1 tsk vaniljsocker
 • 1 ägg

Fyllning

 • 3 st äpplen
 • 1 lime
 • 1 dl sötmandel
 • 100 g rumsvarmt smör
 • 2 dl strösocker
 • 2 ägg

Börja med pajdegen och knåda ihop mjöl, det rumsvarmt smöret, strösocker och vaniljsocker till en smulig massa. Tillsätt nu ägget och knåda ihop till en smidig deg. Tryck sedan ut degen i en pajform 24 cm i diameter och ställ den i frysen ca 30 minuter. Förgrädda sedan pajskalet på 225 grader i ca 15 minuter. Ta ut pajskalet ur ugnen och låt svalna något.

Nu gör du fyllningen genom att först vispa ihop det rumsvarma smöret tillsammans med strösocker till en krämig smet. Tillsätt sedan äggen ett i taget och vispa krämigt. Riv ner skalet på limen i smeten och riv sedan äpplena, gärna med skalet kvar och låt de rinna av lite i ett durkslag. Hacka mandeln och vänd ner den tillsammans med de rivna avrunna äpplena i smeten. Häll fyllningen i pajskalet och bred ut jämnt, grädda sedan äppelpajen i ugnen på 225 graders värme i ca 30 minuter. Ta ut pajen från ugnen och låt den svalna lite.

Serera med en kula vaniljglass och lite honung eller vaniljsås om du hellre vill det!

Äppelpaj med rivet äpple lime och mandel
Äppelpaj med rivet äpple lime och mandel

Så himla gott.

Är ni sugna på fler fika recept så kikar ni in på länken här!

https://www.matbubblan.se/tag/fika/

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies. 

Scroll to Top
Meny