Kategorier

Aebleskiver – danska munkar

Maken som är halvdansk pratar ofta om dessa Aebleskiver – danska munkar som han alltid fick hemma hos sin danska farmor Hulda. Vi har länge haft en sådan munkpanna stått orörd här hemma och bara inte kommit oss för att använda den men nu fick jag feeling att försöka framkalla lite gamla mat och barndomsminnen hos maken. Lite pillrigt men otroligt roligt när man väl fått in tekniken. Och så otroligt gott, lite som fluffiga pannkaksbollar typ 😉

Aebleskiver – danska munkar
Aebleskiver – danska munkar
 • 100 g smör
 • 5 dl vetemjöl
 • 4 msk socker
 • 1 tsk vaniljsocker
 • 1 tsk malen kardemumma
 • 5 tsk bakpulver
 • 3 dl mjölk
 • 3 äggulor
 • rivet skal från 1 citron
 • 1 tsk salt
 • ev 1 äpple
 • Smält smör att pensla munkpannan med
 • florsocker

Smält smöret. Blanda samman alla torra ingredienser i en bunke. Vispa ner äggulor, mjölk och rivet citronskal och det smälta smöret, Vispa äggvitorna hårt och vänd ner i smeten. Häll upp smeten i en spritspåse och spritsa eller klicka ut den i punkpannan som ni penslar med smält smör innan gräddningen. Grädda munkarna i 1-2 minuter innan ni försiktigt vänder munkarna med hjälp av två grillpinnar. Grädda klart pannkaksbollarna runt om och pudra sedan florsocker över dom. Ät de som de är eller servera lire sylt eller sirap till. Eventuellt kan man göra som i original receptet från förr då tryckte man även ner en äppelskiva i smeten det har försvunnit på senare år men därav kommer namnet danska äppelskiver. I princip kan man ju egentligen trycka ner lite allt möjligt gott i dem som kanske lite mandelmassa, choklad eller varför inte nån god ost? Nästa gång ska jag nog experimentera fram nån smarrig variant men här är alltså ett traditionellt recept på dessa danska mumsiga aebelskiver. Så införskaffa er en munkpanna och grädda dessa läckerheter.

Aebleskiver – danska munkar
Aebleskiver – danska munkar
One Comment

Add a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.