Valnötspaj med kola kanel och havssalt

Valnötter är fantastiskt gott att baka med. Igår gjorde jag en såå god paj till söndagsfikat med just dessa nötter. Det fick bli en magisk Valnötspaj med kola kanel och havssalt som jag serverade med lite vispad grädde. Hade tänkt baka den med pekannötter som är såå gott det också men det var helt slut i affären så det fick bli valnötter och det gick ju precis lika bra det.

Valnötspaj med kola kanel och havssalt
Valnötspaj med kola kanel och havssalt

Pajskal

 • 3 dl vetemjöl
 • 3 msk socker
 • 150 rumsvarmt smör

Blanda vetemjölet med sockret och tärna ner det rumsvarma smöret. Knåda eller använd en matberedare så du får ihop allt till en fin deg. Tryck ut degen i pajform med avtagbar botten och nagga skalet lite. Ställ sedan in pajskalet i frysen ca 10 minuter.

Fyllning

 • 2 ägg
 • 1 1/2 dl brunt farinsocker
 • 1dl sirap
 • 1tsk vaniljsocker
 • 1tsk kanel
 • 100 g smält smör
 • 3dl grovhackade valnötter
 • 1 nypa havssalt

Vispa ihop ägg och farinsocker, tillsätt sirap, kanel och vaniljsocker. Vispa sedan ner det smälta smöret.

Ta ut pajskalet ur frysen och förgrädda det på 225 grader i ca 10 minuter. Ta ut det från ugnen och lägg de grovhackade valnötterna i botten på pajskalet. Häll sedan smeten över nötterna och toppa med en nypa flingsalt över fyllningen. Sätt in pajen i ugnen på 175 grader i ca 35-40 minuter. Håll lite koll så inte pajen blir för mörk då kan ni täcka den med lite folie sista tiden.

Låt pajen bli riktigt kall innan servering och vispa lite grädde att servera bredvid.

Valnötspaj med kola kanel och havssalt

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies. 

Scroll to Top
Meny