Kategorier

Ugnsbakad lax med gräslök och mandel

Letar ni efter ett smidigt vardagsrecept med fisk som går super snabbt? Jag har ett vi ofta gör hemma hos oss när det ibland råder tidsbrist och måste gå fort. Ugnsbakad lax med gräslök och mandel. Visst låter det gott? Det är det oxå och både vi vuxna och barn älskar det. Ja nu är ju inte våra så mycket små barn längre utan hungriga tonåringar men dom har älskat detta sedan de var riktigt små.

Ugnsbakad lax med gräslök och mandel
Ugnsbakad lax med gräslök och mandel
 • 500 g lax
 • 200 g färskost med gräslök
 • 2 dl grädde
 • 1 st citron saft + rivet skal
 • hackad gräslök
 • salt och peppar

Denna färskosten använder jag. Det har varit barnens favorit sedan de var små. Både i mat och som alternativ på ost och kex brickan när vi vuxna äter lite mer smakrika lagrade hårdostar.

https://www.cremebonjour.se/produkt/graslok/

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda samman färskosten med grädden, citronen, den hackade gräslöken och lite salt och peppar. Rör ordentligt så all klumpar från osten försvinner och det blir en härlig kräm. Lägg laxen i en smord ugnsform och salta den något. Bred färskostkrämen över fisken. Sätt in laxen i ugnen i ca 20 minuter. Ta ut formen och toppa med lite hackad rostad mandel.

Det är gott att äta vanlig kokt eller pressad potatis till detta eller kanske ugnsrostad vitlökspotatis som vi åt denna gång.

Vitlökspotatis

 • 900 g potatis
 • 200 g smör
 • 2 pressade vitlöksklyftor
 • hackad persilja
 • salt och peppar

Sätt ugnen på varmluft 225 grader. Skiva potatisen och lägg omlott i botten på en ugnsform. Smält smöret och blanda ner vitlöken, persiljan och salt och peppar. Häll smöret över potatisen och sätt in formen i ugnen i ca 30 minuter. Ös smöret över potatisen ett par gånger under tiden i ugnen.

Jag serverade även lite gröna ärtor och citronklyftor att pressa över fisken för de som ville ha det. Ett väldigt snabbt, enkelt och uppskattat laxrecept som alltid är en återkommande favorit hos oss. Speciellt när det måste gå fort. Har även bjudit på denna med gäster runt middagsbordet och alltid fått tummen upp så testa den ni också!

Tags:, ,

Add a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.