Kategorier

Semlor med solrosmassa

Semlor med solrosmassa
Semlor med solrosmassa

Semlor med solrosmassa

Ska ni baka semlor till nötallergiker eller kanske bara är sugen på att prova ett alternativ till den traditionella mandelmassan så har jag ett recept på semlor med solrosmassa. Bakade de till barnen på jobbet idag och själva bullarna är även mjölkfria, låter man bli att pensla dem med ägg så kan även ägg allergiker äta dessa smarriga semlor?

  • 150g mjölkfritt smör
  • 2 dl havregrädde
  • 3 dl vatten
  • 50g jäst
  • 1,5 dl socker
  • 900g vetemjöl
  • 1 tsk kardemumma
  • 0,5 tsk salt
  • 1 uppvispat ägg

Smält smöret och tillsätt havregrädde och vatten och värm till 37 grader. Smula jästen i en bunke och rör ut den med degvätskan. Tillsätt övriga ingredienserna och knåda till en smidig deg. Låt jäsa i ca 40 minuter. Rulla till bullar och lägg på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa 30 minuter. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda dem i ugnen på 225 grader i ca 8-10 minuter.

Solrosmassa

  • 1dl rostade solroskärnor
  • 1dl florsocker
  • 1tsk vaniljsocker
  • 3 msk vispgrädde / havregrädde

Mixa de rostade solroskärnornorna till ett fint mjöl i en matberedare. Tillsätt de övriga ingredienserna och mixa snabbt ihop till en krämig smet.
Gröp ur dina bullar och fyll dem med solrosmassan och vispad grädde eller ett mjölkfritt alternativ. Pudra till sist lite florsocker över dina semlor.

Nutella semlor?

Älskar ni choklad och nutella? Det gör jag. Då kanske ni ska baka en nutella semla? Gör en magisk fyllning med min cashewnutella. Bara gröpa ur bullen och klicka ner lite nutella, på med vispgrädde, locket lite florsocker och sedan in i munnen 😉 Mums!

https://www.matbubblan.se/2020/02/06/cashew-nutella/

Cashew nutella

Här hemma har jag lovat vaniljfyllda semlor ikväll. En favorit hos våra tonåringar så det får det bli efter middagen fettisdagen till ära.

Ha en trevlig fettisdag och ät mååånga semlor!

Kram på er!


Tags:

Add a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.